joi, 25 februarie 2010

Insectarium recidivus - Lăcusta evită încălzirea globală


Iniţial voiam să derapez literar fiind ros de dilema labirintului şi a felului cum a fost rezolvată ea de către Dedal/Tezeu/Ariadna.  Mi se pusese cumva strîmb dizertaţia lui Octavian Paler pe acest subuiect şi am vrut să ofer o alternativă. Nu m-am hotărît însă/încă în privinţa Ariadnei (cine/ce/cum/cît) şi am revenit la o fantezie mai simplă, adecvată cîrciumii în care-s patron. 
Trebuie să vă spun că aproximativ aceeaşi poveste am spus-o fetiţei mele aseară, înainte de culcare, simulînd că nu înţeleg semnele disperate ale soţiei şi suportînd apoi o maaaare ceartă. Mai trebuie spus că fetiţei i-a plăcut povestea, ceea ce vă doresc şi vouă.


Pe terasa ”Sub brustur” din fundul grădinii era toropeală mare.  
Lăcusta mesteca plictisită un fir de iarba. Era cald şi uscat...doar faptul că se considera o lăcustă respectabilă o determina să mănînce pe acea arşiţă insuportabilă. 

Lîngă ea, pe aceeaşi piatră, se prăjeau la soare doi gîndăcei cam tineri care-şi frecau încîntaţi antenele dînd impresia că încearcă să-şi acupleze posterioarele. O libelulă severă îi urmărea cu ochii ieşiţi din cap: "Ce moravuri! Ce moravuri!"
"Încă o insectă bătrînă şi acră..." gîndi Lăcusta uşor iritată. " ...Precis că acasă o aşteaptă un libelul sfrijit şi terorizat care trebuie să-i suporte zi de zi nevrozele insuportabile de insectă ajunsă la menopauză...." îi mai trecu prin cap lăcustei care apoi uita definitiv de libelulă şi indignările ei.

Insuportabilă arşită! Constată nemulţumită că firul de iarbă s-a cam vestejit."O să mai comand unul...dacă e bal atunci..." "Băiete, incă unul...dublu...te rog!"

Un cărăbuş gras asudat şi fără chef, veni leneş să o servească, apoi se refugie sub frunzuliţa lui de brustur şi începu să picotească.
Doi greieri cosaşi improvizaseră o orchestră şi încercau să cînte ceva. Unul dintre ei, mai tînăr dar suferind de un strabism accentuat, încerca să o impresioneze pe Lăcustă cu"cri-cri-uri" pe care le credea foarte senzuale.
"Ce-ţi închipui puişor?....Că tot ce zboară se...mănîncă?" gîndi Lăcusta vrînd să fie rea...dar se simţea un pic flatată... "Ei! Se pare că sunt încă atrăgătoare, chiar dacă nu mai sunt atît de tînără...."
Încercă să-şi mute privirea de pe greieraşul înfierbîntat. Îi aducea aminte de Jimmy al ei cînd era tînăr şi neliniştit...."Ce vremuri sălbatice!"
Totuşi, era prea cald pentru idile şi amintiri ...."Una peste alta are funduleţ mişto' greieraşu' ....."îi mai trecu prin minte, după care, toropită, aţipi....
........................................................................................................................
...Se trezi brusc cînd o muscă bezmetică trecu razant, cu viteză, pe deasupra ei.
"Ale dracului nenorocite!" se indignă Libelula. "...Astea ar trebui băgate în ghetou, sau date pe mîna  păianjenilor"   "De ce oare, dintre toate gîzele de pe pămînt muştele dau cel mai mare număr de insecte infractoare?"se mai întrebă, apoi începu să scruteze zarea după o umbră de nor. Nimic. Şi se făcea tot mai cald...
Gîndăceii plecaseră să gîndăcească o duzină de gîndăcei şi în locul lor apăruseră doi fluturi drojdieri. Amestecaseră cînepa cu macul şi acum se contraziceau încercînd să stabilească cine este mai important în literatura universală: Emil Gârleanu sau Feodor Dostoievski…
.....................................................................................................................
Observă, în sfîrşit, cîmpia verde şi nesfîrşită. "Poate că o sa fie o recoltă bună anul ăsta!" se bucură Lăcusta, şi , instinctiv, plescăi cu plăcere din mandibule..."
Phii! Ce plictiseală! Ce dracu' să mai facă? " Grea e viaţa de insecta....şi mai ales plictisitoare..." . "De ce nu m-am născut şi eu peşte? Aş putea să merg chiar acum să vizitez Titanicul. Am văzut eu la cinematograful din sat în aer liber ce bine este de peşti." " ....Şi ce mişto' tip era Leonardo Di Caprio! Păcat că era din altă specie .....     ....mai sunt şi zoofilă!"
Măcinată de aceste gînduri, Lăcusta, îşi luă zborul, fără să ştie prea clar din ce motiv şi unde vrea să ajungă....
Zvîîrrr! Înainte să înţeleagă ce se întîmplă (pentru că era cuprinsă de tot felul de gînduri) se trezi în plasa de fluturi a unui copil.
"Uite, mami! ..."ţipă copilul încîntat"...Lăcustă nu am în insectar!"
"Mi-am făcut-o cu aripa mea!" mai apucă să gîndească Lăcusta, după care leşină îngrozită
..............................................................................................................
Acum, în aceste momente tragice, se pune întrebarea: " Cu ce a greşit Lăcusta?"

6 comentarii:

  1. m-am străduit o vreme să înţeleg ce a vrut autorul să spună.
    acum, mie nu mi se pare că dna Lăcustă a avut vreo vină şi nici un sfîrşit tragic, de vreme ce odată ajunsă în insectar, a ieşit brusc din anonimat. deh, nemurirea cere sacrificii. doar că unii ajung acolo fără să aibă vreo „vină“...
    pe mine mă interesează cel mai tare ce a răspuns fetiţa la întrebare. asta dacă nu a adormit cu gâzele şi cu mirosul de primăvară în gând...

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsul fetiţei e punctul unde voiam să ajung, dar nu voiam să mă (mi-o) laud din prima: ”Lăcusta a fost lacomă şi leneşă, a mîncat prea mult şi a dormit în loc să facă sport, şi nu a întrebat pe părinţi dacă are voie să zboare de unde o lăsaseră ei”.
    Da. În funcţie de ceea ce vede la tv sau citim, îmi cere să îi spun o poveste tematică. Văzuse filmul de animaţie ”Furnicuţe”...E greu să improvizezi pe o temă dată. A fost teribil cînd a trebuit să îi spun povestea cu fantoma cheală şi şoricelul beat, fără să ştiu ce văzuse ea...

    RăspundețiȘtergere
  3. :)))) uite, mie nu mi-a trecut asta prin cap. după descrierea făcută de micuţă, sînt o lăcustă, asta clar :)))))
    eu zic să te apuci să scrii. pentru fetiţă. punct.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, eu zic să te apuci să scri tu pentru toate fetiţele şi toţi băieţeii din lume. Şi mai PUCNT.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca lacusta a gresit ca gindea prea mult. Pucnt. Cit despre tine, pina ajungi sa-i spui povesti lui „the second“ probabil ca o sa publici o carte de povesti pentru copii de oameni mari.cel putin asa ar trebui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca ar fi sa dezbatem pe tema improvizatiei io zic ca avem singur vinovat.Copilul.Dupa morale antice si indelung studiate, ar fi trebuit invatzat sa-si tina plasa acasa.Si se mai supara unii cind iau la rindul lor cite o plasa.. :D :))

    RăspundețiȘtergere