vineri, 30 aprilie 2010

Stema României şi mîndria de a fi român


 
1. Ipotezele Codului Penal.
Art.236 (ofensa adusă unor însemne): ” Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă”.

Art.236 indice 1 (defăimarea ţării sau a naţiunii): ”Manifestările publice cu intenţia de a defăima ţara sau naţiunea română se depăşesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

2. Ipotezele Constituţiei României
ARTICOLUL 29, alin 1 şi 2 (libertatea conştiinţei)
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
ARTICOLUL 30 (libertatea de exprimare)
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

3. Concluzii de ordin legal
Deoarece Penalul Cod bate Constituţia mai abitir decît Penalul Băsescu, trebuie să vă asigur de faptul că nutresc un respect profund faţă de însemnele României, faţă de ţara şi naţiune! Tot înainte!

4. Demonstraţie, dizertaţie, aberaţie

Deoarece am ratat beţia de aseară, în dimineaţa asta m-am trezit prea devreme. Am apăsat pe butonul nepotrivit al telecomandei şi brusc în cameră s-a auzit îndemul unora mă instigau la deşteptare. Pe ecranul televizorului se lăfăia total nepotrivită STEMA ROMÂNIEI.

O pasăre hrăpăreaţă, în burta căreia erau înghesuite cîteva kilograme de simboluri bizonice mă privea încruntată, cu duşmănie şi cu un zîmbet răutăcios. Subit cetăţeanul român ce zace în carcasa subsemnatului s-a simţit jignit şi nedreptăţit.

Am încercat să identific şi interpretez elementele constitutive ale STEMEI SUPREME. (tu ai habar dacă există vreo legătură semantică între stemă şi nestemată?). 
În fine, constatările obiective sunt următoarele:    
1.    Pasărea purtătoare de simboluri este agresivă. Ţine în ghiara dreaptă un şiş, iar în gheara stîngă o măciucă.  Ambele arme sunt în poziţie de atac. 
2. Din considerente de ordin biologic (nu s-au inventat zburătoare cu mai mult de 2 picioare) i-au băgat autorii în cioc o cruce.  2 semnificaţii posibile aici: ori pasărea este pe ultimul ei drum, urmînd a fi îngropată, ori ”religia închide ciocuri” – evident nu poţi cîrîi cu gura plină, nu? 
3. În burta păsării, în pieptul stîng se remarcă un bou cu ochi închişi. Pot presupune că îl reprezintă pe cetăţeanul romîn mort. Floricica din stînga tot la deces mă duce cu gîndul. Steaua din frunte privită romantic ar putea însemna visare, dormire nesfîrşită.  Ar putea fi o şpagă marca Gigi Becali? (nu văd cîini roşii pe stemă). 
4. În Pieptul drept e altă pasăre. O pasăre română, fără îndoială.  Este crăcită într-o poziţie pe care o găsesc nefirească şi mai ales indecentă.  Presupun că păsărica asta e cetăţeana românească. 
5. Sub păsărică este un leu mioritic cu un iatagan turcesc în mînă. Se luptă singur săracul leu.... 
6. Sub bou e altă păsărică. Da, ne plac enorm păsăricile. Păsărica asta e avută de parcă ar fi măritată cu domnu Columbeanu: aţi remarcat ce multe ferestre are la castel? 
7. Privirea este atrasă hiphonic de cei doi peşti pletoşi, amplasaţi în reginea anatomică a tîrtiţei stemei.  Dacă nu e un mesaj cu subînţeles olfactiv eu nu mai înţeleg nimic.
Inventarul simbolurilor trecute în revistă:
-          3 = păsări, semiluni;
-          2 = săbii, cruci, peşti, palate, sori;
-          1 = leu, floare, măciucă
Total = mare, dar eu tot nu pot să le asociez pe aceste simboluri NICI CU ROMÂNIA ”CARE ESTE”, NICI CU ROMÂNIA PE CARE MI-O DORESC!
Iar Imnul Romîniei este atît de asortat cu stema....
PS: Am căutat esplicaţia oficială a stemei:
Îmi pare rău, dar nu mă convinge absolut deloc.  Adică ne reprezintă nişte imobiliare numite provincii? Cafteala cu săbii? Sceptrul lui Băsescu? Crucea?  

Nu-ş cum să vă zic, dar eu tot jignit şi nedreptăţit mă simt. Şi mîndru că sunt român. M-am ridicat şi în picioare, zău.
       

5 comentarii:

  1. Cam manelara stema asta. Un parlament de manelişti nici n-aveau cum altfel. Şi păsarica aia mare cu pestele-n gheare mai e si cheală.
    Evident, o iubesc si o respect.
    Ca pe carpeta cu rapirea din serai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu citeam aşa ceva înainte să intru aci.
    „PC consideră că, pentru corecta informare a publicului român, care nu este conştient de bunăstarea în care trăieşte şi de binefacerile Guvernului, televiziunile au datoria să-l prezinte pe premierul Emil Boc la adevărata sa înălţime, să-i permită să se exprime şi să reflecte grandioasele realizări.“ - ăsta e headline de ştire Mediafax. Prima dată am crezut că e banc. Dar nu e.
    Apoi am cetit dizertaţia dvs Domnule. Nu vi se pare că se asortează "ştiruţa" cu stema şi cu imnul?
    Păi boul de pe stemă care doarme e "publicul român, care nu este conştient de bunăstarea în care trăieşte şi de binefacerile Guvernului". Asta e şi ideea. Să doarmă dus. Dacă s-ar trezi, ce-ar face cu păsăricile care îl înconjoară? Că leul mi se pare mai degrabă că vrea să sară gardul şi să o ia la goană decât să se lupte cu cineva.
    Fain. Eu am râs. Tare. Şi totuşi, mie-mi place ţara asta. Cred că în altă parte m-aş plictisi.
    E prima dată când mă uit la stema aia, dar nu ţi-aş mulţumi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :-)) Curat asortaj doamnă! Se pare că defectul de vedere pe care îl am eu îi afectează şi pe alţii. Emblemele noastre naţionale sunt într-un mare fel, toate, fie că sunt eroi, egide, elefante. Şi mie îmi place ţara asta, aşa, cumva scatofil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stema mare ii ok (desi tu in America era-i deja la bulau fiidca ai o varianta falsa),problema ii sabia si habar nu am cum ii zice in Romania la arma aia medievala (mace in engleza).
    Ce lipseste ii coroana de otel,sabiile si maciucile sa te citez trebuie sa dispara,crucea din cioc ii simbol al crestinitatii romanicii ,deci ii foarte corecta.
    trecand la scut ,ii ok impartit ,totusi is cateva greseli mari .
    Stemele valahiei si moldovei sunt abstractizate in stil austriac(dece?)
    Stema banatului(ala ii leul banatean nu oltean in heraldica) ii atriuit si Olteniei .
    Ce dracu cauta Dobrogea pe scut si nu-i voievodatu Maramuresului acolo ?Atunci sa bagam si Calafatu pe stema.
    Stema transilvaniei ii preluata in stilu in care noi nu suntem acolo .
    Stema memorandistilor a fost evitata.
    Heraldica ii o curva ,daca esti slugarnic si fara originalitate

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat despre imn stiu un cantec care m-ar face mandru sa-l cant.
    Si incepe cu Noi suntem romanii...
    Desigur poate fi orchestratt si cantat de un cor dar o poezie nu poate fi imn,o poezie ce nu ne mai reprezinta si nu a fost imn niciodata ,ii doar un statement cum ar zice americanu ,cred ca am recuperat giurgiu de atunci si suntem si independenti

    RăspundețiȘtergere